Kediler Peynir Tüketir Mi?
Kedi sahipleri ve kedi sahiplenme isteyenler kedilerinin beslenme süreçlerine dikkat ederek sağlıklı yapılarını korumaya özen göstermektedirler. Hangi besin türlerine ihtiyaç duyulduğunun hangilerine ise beslenme takviminde yer verilmemesi gerektiğini düşünerek ilerleme göstermektedir. Bu durumda veterinerlerin ve alanında uzmanların bilgilerine güvenerek ilerleme sağlanması gerekilmektedir. Kediler süt ürünlerini yer mi? Kediler peynir yer mi? gibi soruları ayrıntılandıralım:
Kedilerde Sindirim Sorunları
Kedilerin sağlıklı yapılarını korumak için vücutlarını yormadıkları, gerekli vitamin ve minerallerin alınması gerekir. Bazı vitamin ve mineraller kedilerin sindirimini zorlaştırırken vücut yapılarına da zarar vermektedir. Bunlar arasında laktoz enzimi ve tuz gelmektedir. Hayvansal gıdalarda yer alan laktoz sindirimi kediler için oldukça zorlayıcıdır. Bu nedenle tüketilmemesi gerekilmektedir.
Kedilere vermeye çalıştığımız hatta sevdiğini düşünerek tercih ettiğimiz peynirde yoğun yağ ve tuz mevcuttur. Bu yağ ve tuz oranı kedinin sindirebileceği düzeyde olmamaktadır. Bazı kediler gerçekten peynirin tadından hoşlanabilir, sizden onu isteyebilir türlü oyunlar yapabilir. Ancak onlar bu besinin onlar için zararlarını bilemez. Veterinerinize danışarak verilmesi ve verilme oranları hakkında bilgilendirme almanız süreç için oldukça önem arz edecektir. Aksi durumda onun iyiliğini düşünürken zarara uğratabilmektesiniz.
Kedime peynir vermeli miyim? diye düşünen kedi sahipleri için durumu analiz etmiş olduk. Ek olarak ifade edilmesi gereken bir kaç husus bulunmaktadır. Belirli aralıklarla peyni tüketimini sağlayan kedilerin de sindirdikleri peynirin yapılarının incelenmesi gerekir. Her peynir türü çok az seyrek aralıklar ile kedilere sunulsa da tercih edilmez. Belirli prosedürlerce süreç şekillenmektedir.
Hangi Tür Peyniri Kedime Verebilirim?
Normal koşullarda kedinize peynir vermek onun sindirim ve diğer sorunlar karşısında savunmasız kalmasına neden olabilir. Çok seyrek aralıklar ile az miktarda veteriner kontrolü ile besin vermek istiyorsanız şu noktalara da dikkat etmeniz önerilir:
- Kedilerde sarımsak veya soğan tüketimi anemi hastalığına sebep olabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken besin türleri arasında yer alan bu maddelerin olduğu peynirleri de tercih etmek oldukça zararlı sonuçlar almanıza neden olabilir.
- Tuzlu peynirden kaçınmalısınız. Tuzlu peynir yerine az tuzsuz hatta hiç tuzu olmayan peyniri seçmelisiniz.
- Laktoz enzim emilimi olmayan kedileriniz için bu enzime hassas bireylerin tükettiği peynir türlerini araştırmanız oldukça avantajlı olacaktır.
- Ödül maması mantığını kullanarak seyrek aralıklarda ve az miktarda sunmanız önerilmektedir.
Hangi Tür Kedi Peynir Tüketir?
Hiç bir kedi türü peynir konusunda avantajlı değildir. Kediler annesini emerken laktoz enzimlerini çok fazla üretirler. Bunu yaşamlarının ilk dönemlerinde güçlü bir bağışıklık kazanmak için yapmaya devam ederler ancak sonraki süreçlerde git gide bu enzim üretimi de azalır, artık tüketimi de zorlanmalara neden olur.
Sokak kedilerine peynir verilir mi? diye sorarsanız da hiç bir fark ortada yoktur. Sokak veya ev kedisi olması peyniri rahatça sindirebilir anlamına gelmemektedir. Hele düzenli kedi aşı takvimi ve kedi temizliği ve bakımı gibi adımların dikkate alınmadığı sokak kedilerinde bir de zarar verici enzimin vücuda giriş yapması kedilerin sağlıklı süreçlerini sekteye uğratmaktadır.
Kedilerde Süt Alerjisi Gösteren Semptomlar Nelerdir?
Kedilerin laktoz sindirimini sağlayamamasının yanında bu maddelerin sindirim sorunları ile karşılaşmasında bazı semptomlar gözlemlenebilir. Bu durumlar kedilerin sağlıklı yapılarını zedelerken bağışıklık sistemini de çökeltmektedir. Bu durumlar şu şekilde ifade edilebilir:
- Kusma davranışının sıklaşması
- İshal olarak su ve besin kaybının hızlanması
- Kaşıntıların meydana gelerek artış göstermesi
- Tüy kayıplarının artması, kedilerde tüy sorunu artışlarının gözlemlenmesi
Kedilerinizin düzenli bakım ve temizliğinin sağlanarak süreç hakkında gerekli bilgilendirmeler ile sağlıklı yapılarının korunmasına yardımcı olabilirsiniz.