Kedi sahipleri olarak kedilerimizin sağlıklı bakım süreçlerinde onlara destek olmaya çalışmaktayız. Kedi sağlığına dikkat etmek için temizlik ve bakım süreçlerine önem vermek gerekmektedir. Bu adımların dikkatli bir şekilde ilerletilmesi sağlıklı kedi bakım süreçleri kazanılması için önem arz etmektedir. Ve unutulmamalıdır ki yavru kedi fiyatları hakkında bilgi almak kedi bakımının sadece mama ve su vermekten ibaret olmadığını öğrenmeniz demektir. Kediniz için hastalık durumunda da her şeyi yapmanız gerekir.
Kedi ebeveynleri olarak, dört ayaklı arkadaşlarımızla ilgili bir şeylerin yolunda gitmediğini fark edeceğimizi düşünmek isteriz. Bununla birlikte, kedilerimiz için daha ciddi sağlık sorunlarına yol açan, fark edilmeyen veya göz ardı edilebilen bazı hastalıklar olabilir. Bu kedi hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önem taşımaktadır.
Bir kedi ile aynı evde iseniz, iştahındaki, tuvalet alışkanlıklarındaki ve mizacındaki değişikliklere dikkat etmeniz gereklidir. Tüm bunlar, ele alınması gereken altta yatan bir sağlık sorununa işaret edebilen önemli noktalar arasında yer almaktadır.
Kedilerde Sık Gözlenen Hastalıklar Nelerdir?
1. Tiroid hastalığı
Kedilerin beslenme düzenlerinin takip edilmesi en büyük ipuçlarından birini bizlere verebilmektedir. Özellikle sağlıklı beslenme süreçlerini terk eden kedilerde bazı durumlar gözlemlenebilmektedir. Kedileriniz sürekli yemek yediği halde kilo almıyor ve halsiz kalıyorsa mutlaka bir veteriner kontrolüne ihtiyacı var demektir.
2. İdrar yolu enfeksiyonu
İnsanlar gibi, kediler de uyuşukluk, kusma, idrara çıkamama ve diğer semptomlara neden olan bir idrar yolu enfeksiyonu gözlemlenebilir. İlerleme durumlarında kedilerinize ciddi rahatsızlıklar getirebilmektedir.
Bu hastalığa sahip olan kediler, tuvalete sık sık idrara çıkacak, ancak başarılı olamayacaktır. Kediniz uzun bir süre çömeliyor gibi görünüyorsa da idrarını zorlanabilir. Gerekli tahliller ve ilaç bakım süreçlerine de başvurarak süreci yönetmek büyük önem taşımaktadır.
3. Tenyalar
Normal bir iştaha sahip olmasına rağmen kediniz sürekli kilo veriyor, kusuyor ve tuvalet sorunları yaşıyor ise bu durumda kedilerde bağırsak sorunları na sebep verebilecek tenyalara sahip olabilir. Kedilerde solucan hastalıkları tedavi edilebilen hastalıklardandır. En kısa sürede uzmana başvurarak tedavinizi gerçekleştirebilirsiniz.
4. Üst solunum yolu enfeksiyonu
Koklamak, hapşırmak ve yemeğe ilgisizlik, kedinizin soğuk algınlığına benzer bir şeye sahip olabileceğine işaret eden önemli noktalardır. Viral veya bakteriyel, bir kedi üst solunum yolu enfeksiyonu, soğuk algınlığı semptomlarını taklit eder. Ek semptomlar arasında öksürük, uyuşukluk ve göz ve burun akıntısı yer alabilmektedir.
Birden çok kediye sahip iseniz yemek, su ve kum kaplarını ayrı ele almanız gerekmektedir.
Tek kediye sahip olmanızda bile kedilerinizin eşyalarını düzenli dezenfekte ediniz.
5. Diyabet
Kedinizin aşırı susaması, sık idrara çıkması, tuhaf kokulu nefesi şeker hastası olduğunun açıklayıcı işaretleri olabilir. Erkek, yaşlı veya aşırı kilolu olmak, diyabeti biraz daha olası kılar. Kedilerde diyabet hastalığı önemle üzerinde durulması gereken bir konudur.
Kediniz oldukça hastalanana kadar sıklıkla fark edilmeyen bir kedi hastalığıdır. Veterineriniz, kan testi ve idrar tahlili dahil olmak üzere bir dizi test yapacaktır. Tedaviler, daha şiddetli vakalarda oral ilaçlar, diyet değişiklikleri ve insülin enjeksiyonlarını içerebilir. Tedavi edilmezse, kediniz hayatta kalamayacağı başka hastalıklar geliştirmeye devam edecektir.
Kedilerde en sık gözlenen hastalıklar olarak ele alabileceğimiz bu hastalıklara karşı korumak da bizim elimizdedir. Özellikle kedilerin kedi aşı takvimi içerisinde yer alan tarihlerde bakımlarının yapılması büyük önem taşımaktadır. Yaşamın ilk yıllarında annesinden aldığı antikorlar ile büyüme ve gelişme sağlayan kediler zamanla aşılara ihtiyaç duymaktadırlar.