Kedi Aşı Takvimi

0
99

Siz Kedi Severlerin En Çok Merak Ettiği Konulardan Birisi Olan Cins Kedi Fiyatları ile ilgili Makalemize Burayı Tıklayarak Ulaşabilirsiniz.

Kedi aşıları ve aşı takvimi

Kedi Aşıları ve Aşı Takvimi

Kedi sahibi olan bireyler kedilerinin sağlığına oldukça önem göstermelidir. Sağlık ve temizlik rutinlerini yerine getirmek bireylerin sorumluluğu altında yer almaktadır. Bu sorumluluklardan biri de aşı takvimidir. Kedi aşıları kediler için oldukça büyük bir önem gerektirmektedir. Peki hani aşı ne zaman yapılmalıdır?  Haftalık kedi aşı takvimi ile kedi aşılarınızı adım adım takip edebilirsiniz.

Yavru ve yetişkin bir kedinizin olması farklı aşıları yaptırmanızı gerekli kılmaktadır. Her kedi özeldir ve kendi şartlarına uygun bir aşı takvimine sahip olmaktadır. Öncelikle bir yavru kedi sahibi iseniz kedinizi veterinere götürerek onun bakım ve beslenme süreçleri hakkında ayrıntılı bilgilenmelisiniz. Yapacağınız her adım onun büyümesi ve sağlıklı bir yapıya kavuşmasında önemli yer tutacaktır. Yavru kediniz annesinden doğduğu andan itibaren bağışıklık kazanmak durumundadır. Annesinin sütü ona ilk 6 hafta yeterli gelmektedir. Ardından gerekli aşı takvimi içerisinde aşılanması gerekmektedir.

Kedilerin Rutin Aşıları Nelerdir?

Önemli olan her adımı kontrol altına almak adına veterinerinizin muayene bulgularını değerlendirmelisiniz. Ek olarak aşağıda yer alan kedi aşı takvimi doğrultusunda kedi türünüze ve haftanıza uygun olarak aşılarınızı yaptırmalısınız.

  • 6-8 Haftalık Kedi Aşı Takvimi

Öncelikle fiziksel olarak kedinin muayene edilmesi gerekmektedir. Fiziksel muayene kedilerin genel görünümlerinin değerlendirilmesidir. Veterinerinizin bunu düzenli bir şekilde her hafta değerlendirmesi gerekir. Siz de evde genel hatları ile bazı noktalara dikkat edebilirsiniz. Bu dikkat ettiğiniz tüm durumların İlk önce başından başlayabilirsiniz. Örneğin kedinizin fiziksel duruşu nasıl? Yorgun mu? Gözlerinin içlerine bakın. Kırmızı mı buğulu mu? Kulaklarını inceleyin. Pembe mi? Temiz mi? Herhangi bir kızarıklık mevcut mu? Burnunu inceleyin. Akıntısı ve çok hapşırığı var mı? Ağzına bakın dişleri nasıl çürükleri var mı? Rahat yemek yiyebiliyor mu? Normalden fazla veya az mı? Göğsünde şişlik var mı? Karnı çok şişkin mi ağrısı var mı? Yürüyüşlerinin sendeleyip sendelenmediğini değerlendirin.

Fiziksel muayenelerinin değerlendirilmesi ile bizler pek çok ipucu elde edebiliriz. Bu fiziksel muayenelerinin yanı sıra kedilerin feline leukemia kan testi işleminin de yapılması gerekmektedir. Ek olarak kedi aşı takvimi içerisinde iç parazitler açısından değerlendirilmesi için dışkı muayenesi de yapılması gerekebilmektedir. Hem iç hem de dış parazitlerin değerlendirilmesi adına parazit tedavisine de devam edilmelidir.

Gerekli adımların takibinin sağlanması ile sağlıklı süreç ilerlemiş olmaktadır.

  • 9-12 Haftalık Kedi Aşı Takvimi

Bu hafta da diğer haftalarda da mutlaka fiziksel muayenelerin değerlendirilmesi gerekmektedir. ek olarak artık karma aşıların yapılması gerekmektedir. Karma aşılar Herpes Virus, Calici Virus, Panleucopenia Virus’a karşı yapılmaktadır. Kedi karma aşıları kedileri oldukça sık rahatsız edebilecek olan viral enfeksiyonlardan korumaktadır. Yılda en az bir kez bir yaşını dolduran bir kedinin karma aşısını olması önemlidir. Böylece sık hastalıklarının önüne geçilmiş olunmaktadır. Bir diğer aşı da leukemia aşısı olmaktadır. Feline leukemia virus’a karşı olarak geliştirilmiş olan aşı lösemi aşısı olarak bilinmektedir. İki yaş kedilerine uygulanır ek olarak her yıl mutlaka olunmalıdır. Kesin olarak koruma sağlandığına dair bulgular olmamaktadır. Ancak bağışıklık sistemine ek kontroller de eklendiğinde ciddi katkılar getirmektedir.

  • 12-14 Haftalık Kedi Aşı Takvimi

Fiziksel muayenelerin gerçekleştirilmesinin ardından karma aşıların tekrarlanması gerekmektedir. Karma aşılar ile sık rahatsızlanmaların azaltılması ve bağışıklık sisteminin arttırılması da anlamlı olmaktadır. Dostlarımızın sağlıklı bir yaşam sürmesi adına gerekli müdahalelerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. İç parazit tedavisinin ardından yapılması önerilen karma aşıların önemi büyüktür.

Bir diğer önemli noktaya sahip olan aşı olan leukemia aşısı da atlanmamalıdır. Aşı takviminin veteriniz ile değerlendirilmesinina ardından yürütülmesi gerekmektedir.

  • 14-16 Haftalık Kedi Aşı Takvimi

Her takipte olduğu gibi fiziksel muayenelerin sağlanması önemlidir. Fiziksel muayenede gerekli adım analizlerinin ardından kudu aşısı olarak adlandırılan rabies uygulanmalıdır. Kuduz aşısı kedi sağlığı için büyük önem arz etmektedir. Adından belli olduğu gibi kuduzların önlenmesine yardımcı olmaktadır. Kedinin kuduz olmasının nedeni tırmalanmak veya ısırılmak olabilmektedir. Zaten evden hiç çıkmıyor diye bu aşıyı atlamamalısınız. Gerekli süreci hafta hafta takip etmelisiniz. Kedi sahiplenmek oldukça dikkat gerektirmektedir. Yavru kedi sahiplenmek sizlere gerekli sorumluluğun yanında huzur ve mutluluk da getirmektedir.

  • 5-6 Aylık Kedi Aşı Takvimi

Artık 5 aylık olan kediniz gerekli aşı takvimi ve besin, temizlik rutinleri ile sağlıklı bir yapıya sahip olmuştur. Devamlılığını korumak ve gelişimini takip etmek adına 5 aylık kedinizin fiziksel muayene süreçlerini değerlendirilmesinin ardından dişlerinin muayene adımlarının sahiplenmesi gerekmektedir.

2 ve 4 haftalık iken kedilerin dişleri artık çıkmaya başlamaktadır. 6 ve 7 haftalık dişlerin çıkması ile artık kedilerin geçici dişlerinin çıkmış olması gereklidir. Veterineriniz düzenli rutinleri sağlayarak muayene edilmektedir. 6-7 haftalık dişlerin ardından 1,5 ay veya 3,5 ay aralığındaki süreçte diş çıkarmış olmaktadır. Kedilerin diş çıkarma ve değişim süreçleirnde iştahsızlık, ateş, ağız kokuları görülebilmektedir. Diş değişimleri 3-4 aylıkken başlayabilmektedir. Bu süreçte dişler kaşınabilir ve kediler de sahiplerini ısırabilmektedirler. Artık 5 aylıkken diş takipleri de önemli olmaktadır ve muayene adımlarının da bir parçası olmaktadır.

Bu ayların önemli olan bir diğer durumu da dişi kedi kısırlaştırılmasıdır.

Kedilerin artık üreme olanaklarının kaldırılması anlamına gelmektedir. Kedilerde kısırlaştırılma hem erkek hem de dişi kediler için yapılmaktadır. Özellikle ev dışında yaşayan bir kedi sahiplenmek üzere veya sahipseniz bu durumu ciddi olarak düşünmelisiniz. Maalesef çevremizde pek çok kedi bir süre sonra hem evden sokağa bırakılmakta hem de sahiplenilememektedir. Bir kedi yaklaşık yılda 15-20 kez yavru dünyaya getirebilmektedir. Belirli bir yaştan sonra kedileri sağlığı için de önem arz etmektedir. Yumurtalık kanserine karşı alınan bir adım olarak nitelendirilmektedir.

Erkek kedilerin kısırlaştırılması ile saldırganlık düzeylerinde dengelenme gözlenmektedir. Bölgesel savunma duyarlılığında idrar ile iz bırakmaları da azalmalıdır.

Bu haftalar içerisinde kedilerin deri altlarına mikro chip takımı da gözlenebilmektedir. Chip oldukça miniktir. Bu chip kedi güvenliğini getirmektedir. Kedilerin kaybolması durumunda izlenme ve bulma durumları da sağlanmaktadır. Ek olarak sokakta gördüğünüz kedilerin sahiplerinin nerede olduğunu tespit ederken de mikro chip size yardımcı olmaktadır.  Alanında uzman bir veteriner ile işlemi gerçekleştirebilmektesiniz. İki kürek kemiği arası veya sol tarafta boynun kulağa yakın kısmında deri altına yerleştirilmektedir.

  • Yetişkin Kedi Aşı Takvimi

Bu süreç boyunca gerekli adımları takip ederek yapılmış olan muayeneleriniz ile kediniz oldukça sağlıklı bir süreç geçirmektedir. Bu süreçte artık karma aşıların yılda bir olarak devam edilmesi gerekmektedir. Bir diğer önem arz eden Luekemia aşısının da yılda bir olarak devam edilmesi gerekmektedir. Kuduz aşısı yetişkin kediler için büyük öneme sahiptir. Hem içeride hem de dışarı ile temas halinde olan kedilerin güvenliğini sağlamak adına atlamadan yapılması gerekmektedir. İç ve dış parazitlerin tedavilerinin kontrol altına alınması adına dışkı muayenesinin yılda bir yapılması, iki ayda bir iç parazitlerin koruma ve tedavi altına alınmasının değerlendirilmesi gerekmektedir. Son olarak yazın ayda bir kışın da iki ayda bir dış parazitin korunması adına tedavi süreci değerlendirilmektedir.

Kedi sağlığı ve bakımı bir kedi sahiplenme isteyen bireyler için ayrıntılı ve doğru bilgi gerektirmektedir.

Safkan Yavru Kedi Türleri, Yavru Kedi fiyatları hakkında ve En Çok Merak Edilen British Shorthair Cinsi Kedilere İlişkin Ayrıntılı Bilgilere Burayı Tıklayarak Ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz