Kedilerde Hayati Bulaşıcı Hastalıklar !

0
89
cins kedi fiyatları

Siz Kedi Severlerin En Çok Merak Ettiği Konulardan Birisi Olan Cins Kedi Fiyatları ile ilgili Makalemize Burayı Tıklayarak Ulaşabilirsiniz.

“Kediler için en dikkat edilmesi gereken bulaşıcı hastalıklar .”

Kedilerde Bulaşıcı Hastalıkları

Kedi sahiplenmek isteyen veya kedi sahibi olan bireyler pek çok adımı takip etmelidirler. Yavru kedi sahiplenmek isteyen bireyler sağlıklı gelişim evrelerini bilmeli ve adım adım ilerleme kaydetmelidir. Yavru ve yetişkin kedilerde hastalıkların neler olabileceğini bilmelidir ve kedi aşı takvimi içerisinde gerekli tedavi planını değerlendirmelidir.

Kedi aşı takvimi nasıl ilerletilmelidir? Kedi hastalıkları neledir? gibi soruların cevaplarını öğrenmek için yazımızı okuyabilir iletişime geçebilirsiniz. Yavru kedi sahiplenmek sorumluluk ve etkili bir bakım istemek anlamına gelmektedir.

cins kedi fiyatları

Kedimizi Hastalıklarından Korumak

Sağlıklı bir kedi sahiplenmek amacında olan bireyler kedilerinin düzenli bakımlarını yerine getirmelidir. Bu adım bakım, sağlık, temizlik, beslenme ve aşıların düzenli yapılması ile mümkündür. Kedi ebeveynleri olarak kedilerimizin aşı ve bakımını düzenli bir şekilde düzenlemeliyiz.

Kedilerin sağlıklı bir yaşam sürmesinde hastalıklarından korunması önemli bir etmendir. Kedilerin bulaşıcı hastalıkları müdahale edilmesi gereken önemli bir adımdır. Kediler kendi bakım ve temizlik süreçlerine büyük önem vermektedirler. Bu sebeple hastalanma oranları da daha az olmaktadır. Ancak bizim bakımımıza ve rutinlerini takip etmemize destek olacaklardır. Hem beslenme adımlarına destek olmak hem de temizliğine yardımcı olmak hastalıklardan korunması için destekçi olmaktadır.

Kedi Bulaşıcı Hastalıkları Nelerdir?

Kediler ilk doğduklarında bağışıklık sistemlerini annelerinin yardımı ile sağlamaktadırlar. Süreç boyunca gerekli bakımı da hem aşı hem de beslenme süreçleri ile toparlamaktadırlar. Minik dostlarımız bizlere pek çok avantaj sağlamaktadır ek olarak bizim ihmallerimiz nedeni ile bizlere de hastalık bulaştırabilmektedir. Bu hastalıkları; kurtlanma, saçkıran, kedi çiziği, giardiyaz, toksoplazmoz, leptospirosi, pasteurella, salmonellez, uyuz, kuduz olarak isimlendirilebilir.

Özellikle koronavirüs pandemisi ile beraber bazı hayvanlardan insanlara virüs bulacabileceğinin de bulguları ortaya konmuştur. Bu süreçte birçok kişi kendi evcil hayvanlarını da sokaklara bulaşmış, dışarıda yaşayan kedilerden de uzak durarak onların bakımlarını ve sağlıklarını da tehlikeye atmış olacaklardır. Kedilere virüs bulaşma durumları gözlemlenmiş ancak onların insanlara bulaştırma durumlarının hala araştırmaları devam etmektedir. Tüm durumların analiz edilmesi ve doğru bilgilendirilmelerin yapılarak kedi bakımı hakkında dikkat edilecek durumlara bakılması gerekmektedir.

En önemli 2 hastalık

  1. Feline Leukemia Virus.

FELV (Kedilerde lösemi )

Kilo kaybı, bozulmuş kürk yapısı, ishal ateş, nefes darlığı, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları ile  gider. Lenf notları büyümüştür. Evde tek yaşayan kedilerde lösemi oranı %3 iken dışarı ile temas edildiğinde risk çok artar çünkü etken parvovirüstür, Yani bulaşabilen ve lösemi yapan bir virüsten söz ediyoruz .Aşılar  koruyucu olmakla birlikte aşı sonrası ölüm vakaları nadir değildir.  Tedavisi yoktur.

2.   FİV. -Feline immundefective Virüs- Gençlik Hastalığı

Aşısı olmayan bu hastalık günümüzün kedi vebası gibidir. En korkulan hastalıklardan biridir. Tüm kan hücreleri ile birlikte bağışıklık belirgin düşer, yıllarca bulgu vermese dahi insanlardaki Aids gibi kaçınılmaz olarak fırsatçı bir enfeksiyon ile ölüm risk çok yüksektir. Mutlaka aileye katılan her kedi için bu test yapılmalı,sonuca göre  kedilerinizin arasına eklenmelidir. Tedavisi ve aşısı yoktur. Isırma, tırmalama ve eşleşme sonucu bulaşır. Bulgular  üstteki lösemi bulguları ile benzerdir. İshal kusma, diş eti sorunları, ateş, sık solunum yolu enfeksiyonu vardır .

Diğer Hastalıklar

  • Kurtlanma

Kediler bazı parazitleri taşıyabilmektedir. Anne sütü ile birkaç haftaya kadar antikorlarını toplayabilen kedilerimizin artık kedi aşı takvimi çerçevesinde aşılarını olması gerekir. Parazitlerin sebep olabileceği kurtlanmaya engel olmak adına hijyene çok dikkat etmek gerekmektedir. Mide bulantısı, kusma, ishal, iştah ve kilo kaybına da neden olabilmektedir.

  • Saçkıran

Bir diğer hastalık olarak saçkıran cilt kaşınmaları ile belirti gösterebilmektedir. Kedi sahipleri kedilerine dokunduktan sonra kaşınmaya başladıysa dikkat etmelidirler. Kaşıntı, pullu-kabuklu kırmızı döküntüler ile kendini gösterebilmektedir. Bulaşıcı hastalıklardan olduğundan ötürü temas halinde olan herkesin bilgilendirilmesi ve her yerin temizlenerek virüsten arınmaya çalışılması gerekmektedir.

  • Kedi Çiziği

Her kedi sahibi mutlaka kedisiyle oynarken ona ufak zararlar verebilmiştir. Oyun ortamında gözlenebilen bu durumların sonucunda ciddi zararlar da gelebilmektedir. Tırnaklarda yer alan bakterilerin insan vücuduna girmesi ile ağrılar olabilir. Isırıklar ve çiziklerin sonucunda ateş, baş ağrısı, boğaz kasları ve eklem bölgelerinde şişlik de gözlemlenebilen semptomlar arasındadır. Her çizik veya ısırma ciddi miktarda bakteriyel enfeksiyonlara neden olmamaktadır. Bu durumlar ile karşılaştığınızda mutlaka hem veterinerinize hem de doktorunuza görünmelisiniz.

  • Giardiyaz

Hijyen koşullarının yetersizliği ile kendini gösteren hastalıklardan olan giardiyaz ishal, kusma ve karın kramp semptomları ile karşınıza çıkabilmektedir. Kedilerin ve köpeklerin sahip olduğu parazit dışkılarından insana geçebilmektedir. Bir veya iki hafta kendini gösteren semptomlar uygun hijyen ve bakım ile geçebilmektedir. Bu tehlikelerden korunmak adına hem kendinizin hem kedinizin hem de içinde bulunduğunuz ortamın temizliğine dikkat ederek süreçleri yönetmelisiniz.

  • Toksoplazmoz

Bir diğer kedi dışkısından bulaşma ihtimali taşıyan hastalıktır. Dışarıda yemek yeme sonucunda bulaşabilmektedir. Kendinizde bu hastalığa sahipseniz kas ağrıları, ateş veya kusma gibi belirtileri görebilirsiniz. Kedinizin bu semptomları taşıdığını göremeyebilirsiniz, onda gizli görünebilmektedir. Kedi sahiplenmek hijyene oldukça önem göstermek anlamına gelmektedir. Yavru kedi sahiplenmek isteyen veya sahiplenmiş olan sizler olarak kedilerinizin özellikle küçük yaşlarında antikorları kendini savunacak düzeye gelmeden bu tarz tehlikelere karşı korumalısınız.

  • Leptospirosi

Su veya idrar yolu ile bulaşabilmektedir. Toprak ile doğrudan veya dolaylı yoldan bulaşma olanakları da gözlemlenmiştir. Oldukça ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Kedilerde daha az gözlemlenebilmektedir. Özellikle köpeğiniz varsa kirli su içmemesi adına dikkat etmelisiniz. Hayvanlar arası da birbirine bulaştırma ihtimali olabilmektedir. İnsana geçtiğinde ateş, bağ ağrısı, ishal ve mide bulantısı gibi semptomlar ile kendini gösterebilmektedir. Kedi ve köpeklerinizin temizliğine dikkat etmenizin yanı sıra dışarıda kirli su içmemesi konusuna da dikkat etmeniz gerekmektedir.

  • Pasteurella

Pasteurella cildin sıcaklığının artmasına neden olurken kızarıklıklar veya şişkinlikler de yapabilmektedir. Solunum yolu hastalıkları olarak kendini gösterebilmektedir. Kedileriniz ile oyunlar oynarken bazı durumlarda gözlenebilen derin çizikler bu hastalığa neden olabilir. Kedi bakımı ve kedi temizliği yanı sıra kedi aşı takvimi ile bağışıklığı korumak sağlanmalıdır. Isırıklar karşı korunmanın yanı sıra kedi tırnaklarının da kesilip temizlenerek bakteri oluşumuna dikkat edilmesi gerekmektedir.

  • Salmonellez

Dışkıdan insana geçebilecek hastalıklardan bir tanesi olmaktadır. Çiğ et sanılan aksine haycanlara verilmemelidir. Çiğ et pek çok parazite sebebiyet verebilmektedir. Bu noktada hangi iç ve dış parazite müdahale edileceği kedi aşı takvimi içerisinde değinilmiştir. Salmonellez hastalığı insanda ateş, ishal ve mide ağrılarına neden olabilmektedir. Çiğ et yenilmesi ile paraziti kedi vücuduna alarak kendi sahibine veya temas eden birine bunu bulaştırabilmektedir. Enfeksiyon boyutuna göre de tıbbi olarak müdahale edilmesi gerekebilmektedir. Belirtileriniz olduğu halde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmanız sağlığınız için oldukça önemlidir. Kedinizi de mutlaka bir veterinere götürmeniz önemlidir.

  • Uyuz

Hepimizin en çok bildiği hastalıklardan biri olan uyuz kedilerde daha az gözlemlenebilmektedir. Yoğun kaşıntı ile kendini gösteren uyuz deri hastalığı olarak bilinmektedir. Tedavi süreci birkaç haftayı bulmaktadır. Kedi tüy temizliği önemli bir konuma sahiptir. Bulaşıcı olan bakteriler cildin alt kısımların yerleşmektedir. Böylece fazlaca bireyin kaşınmasına neden olabilen semptomlar ile kendini gösterebilmektedir. Uyuz yoğun kaşınmalar nedeni ile bölgesel kabuklanma, saçlarda dökülmelere bile sebep olabilmektedir. Atlanmadan tedavi sürecine başlanması, programın ilerletilmesi gereklidir.

  • Kuduz

Bir diğer en yaygın bilinen hastalık olan kuduz önceki dönemlerde pek çok insanın hayatının kaybetmesine neden olmuştur. Isırık yolu ile kendini gösteren uyuzda hayvan tükürüğündeki bakterilerin insana geçmesi, onda salgırganlık ve öfke nöbetleri ile tükürük salgılamaların gözlemlenmesi ile kendini göstermiştir. Özellikle bir kedinin veya köpeğin ısırmasına ek olarak tırmalaması durumunda bile sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Kedi ve köepklerinizin aşılarının zamanında yapılmasına ek olarak dışarıda daha önce görmediğiniz bir kedi köpek saldırılarına karşı bir muayene olmanız gerekmektedir.

Gözlenen vakaların sonucunda kuduz aşısı üretilmiş ve oldukça başarı da elde edilmiştir.

Hastalıklardan Korunmak için Neler Yapılmalıdır?

Hayvan atıklarının iyice temizlenmesi gerekmektedir.

Hijyene dikkat edilerek eşyaların temizlenmesi önemlidir.

Veteriner kontrollerinin yapılarak kedi aşı takvimi düzenince gerekli aşıların yapılmasına önem verilmelidir. Kedi sahiplenmek sorumululuk ve titizlik getirmektedir.

Tüm bu adımların sonucunda minik dostlarınız ile sağlıklı bir ömür geçirebilmektesiniz.

Safkan Yavru Kedi Türleri, Yavru Kedi fiyatları hakkında ve En Çok Merak Edilen British Shorthair Cinsi Kedilere İlişkin Ayrıntılı Bilgilere Burayı Tıklayarak Ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz