Kedilerin Sesleri Ne Manaya Gelir ?

0
78

Siz Kedi Severlerin En Çok Merak Ettiği Konulardan Birisi Olan Cins Kedi Fiyatları ile ilgili Makalemize Burayı Tıklayarak Ulaşabilirsiniz.

Kedilerin Çıkardığı Seslerin Anlamları

Kediler oldukça sevimli ve cana yakın canlılardır. Ancak bazı durumlarda bizi kaygılandırabilir korkutadabilirler. Özellikle geceleri duyduğunuz kedi ağlamaları, gün içinde size yansıttığı kedi tıslamaları sizi kaygılandırabilir. Kedilerin ses çıkarmasını mutluluk ya da üzüntü olarak nitelendiren pek çok görüş mevcuttur. Tabi bu durumlar kedi türleri neticesinde değerlendirilerek çeşitlilik göstermektedir. Peki kediler neden gece ağlar? Kediler sahiplerine neden tıslar? Kedilerin mırlaması nedenleri nelerdir? gibi soruları beraber inceleyelim.

Kedilerde Mırlama Neden Olmaktadır?

Kediler ara ara mırlama sesini çıkarabilmektedir. Bazı kediler ise hiç ses çıkartmazlar. Genel anlamda bakıldığında kedilerin ses çıkarmasını bireyler mutlu olduğu anlamında değerlendirmektedir. Kediler, yiyecek, su veya ilgi gibi bir ihtiyacı iletmek için bebekler gibi ağlayabilir veya mırlanabilmektedir. Dişi kediler sıcakken ağlayarak aslında duygularını ve hissettiklerini ifade edebilmeye çalışırlar. Kediler, belirli bir tepkiye işaret etmek için seslerinin sesini kısa miyavlardan uzun ulumalara doğru ilerletebilmektedir. Her kedinin mırlama ya da ağlamalarının neyi ifade ettiği içinde bulunduğu koşullara göre değişmektedir. Kediler zekidir ve iletişimin gücünü tanırlar. Bu nedenle, ses genellikle sizi uyandıracak ve yataktan sarsacak kadar ürkütücü olsa da, endişelenmemek gerekmektedir. Mutlaka amacı olan ağlama veya mırlamaların sebeplerini düşünmek gerekmektedir. Genel anlamda kedilerin mırlama durumlarını yaşadığı anlar aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Rahat ve mutlu olduğu anlarda
  • Kaygı ve korku yaşadıklarında
  • Yaralı veya hasta hissettiklerinde
  • Dişi kediler doğum yapacak iseler veya anne kediler emzirirken 
  • Bazı durumlarda yeni bir kediyle karşılaştığında ya da onları gördüklerinde

Gırtlak, diyagram ve diğer organların etkileşimi ile açığa çıkan kedilerin mırlama sesini mutlu olduğu anlarda araştırmalarca daha fazla meydana getirdiğini göstermiştir. Kedilerin gözlemlenmesi üzerine yapılan çalışmalarda yavru kedilerin annelerini emerken mırıldanma seslerini çıkardığını gözlemlemişlerdir.  

Kedilerin Gece Ağlamaları

Özellikle kedileriniz gecenin bir vaktinde sizlere sesleniyor, kendince ağlıyor ise bu genellikle araştırmacı ve uzmanlar tarafından yiyecek, içecek isteme durumundan kaynaklandığı düşünülebilmektedir. Aç olabilir ve size bunu bildirmeye çalışıyor olabilir. Başka bir neden de başka bir kedi görmesi olabilir. Gece geç saatlerini pencerelerde gezinerek ve miyavlayarak geçiriyorsa ve bölgede başka bir kedinin dolaştığını görürse ona seslenmek amacı ile de uluma tarzı mırmırlanmalar, ağlamalar gözlenebilmektedir. Kediler doğal olarak bölgesel yaratıklardır, bu nedenle kendi alanlarında bir diğer kedi görürlerse üzülürler. Onların yerlerine sahip çıkmalarını istemezler. 

Kediler gece yaratıklarıdır, yani geceleri en aktif oldukları anlamına gelir. (Ayrıca, gündüz uyuklamaları ile çok meşguller ve bağırma konusunda daha çekimser kalmış oluyorlar). Bu aynı zamanda geceleri yalnız kalma olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına gelmektedir. Özellikle erkek bir kediniz var ve gece ağlamaları da şiddetli ise çiftleşme döneminin incelenmesi, veteriner kontrolü ile gelişim takibinin yapılarak durumunun aşamalandırılması gerekilmektedir.

Bazen kedilerde inleme seslerinin de olabildiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu durum daha nadir gözlemlenir çünkü inleme sesi kedilerin canı acıyorsa ortaya çıkan bir bulgu olarak nitelendirilebilir.

Kedilerde Miyavlama

Her kedi miyavlar mı? diye sorulan sorularda bazı kedilerin daha konuşkan ve miyavlama eğiliminde olduğu gözlemlenmiştir. Miyavlamak kedinin iletişim biçimlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer kedinizin tuvaleti gelmiş ve kabını bulamıyor ise, kapıyı açmak istiyor ise veya yemek yemek istiyor kabında yemek yok ise miyavlamış olabilir. Ayrıca kedilerde miyavlama işitme sorunlarının değerlendirilmesinde de ön plana alınacak bir durumdur. Çok yüksek sesli miyavlama durumları mevcut ise kedinizde işitme sorunlarını da değerlendirmelisiniz. Kediler çok ince sesleri duyabilmektedirler. Ufak seslenmeler veya direkt yönelen sözel cümlelere verilen tepkileri gözlemleyerek kedinizin işitme durumlarını incelemeniz mümkün olmaktadır. Kulaklarının dik olması ve hareketliliği de gelen uyaranlara karşı tepki verdiğini bizlere ifade edebilmektedir.

Kedilerde Tıslama Tepkileri

Tıslama genel anlamda duyulduğunda kedi sahiplerini korkutmaktadır. Çevrenizde dışarıda gördüğünüz kediler de diğer kediye tıslayarak onu tehdit edici şekilde uzaklaştırmak isterler. Kendi bölgelerini önemseyen ve tehdit durumlarına karşı algılarını açık tutabilen kediler tıslama ile savunmaya geçebilmektedirler. Tıslayan kedilerin tüyleri diken gibi yukarı kalkarken sırtı da yukarı hareket eder. Kulakları da geriye doğru çekilmeye başlamaktadır.

Tıslama uyarı niteliği taşıyan bir tepki olarak karşımıza çıkar. Saldırmak veya tepki vermek istemeyen kediler tıslayarak “bunu yapma” mesajını karşıdaki diğer kediye veya insana verebilmektedirler. Tıslayan bir kedi ne kadar bizi korkutsa bile aslında kendi de korkmuş ve tehdit altında hissediyormuş demektir. Ancak ne kadar kendi de korksa varsa yavrularını korumak için saldırabilir. Eğer tıslamaya devam eden bir kediyi daha da zorlarsanız size saldırabilir. 

Kedilerde hırlama da tıslamaya benzer bir ses olarak karşımıza çıkar. Çoğu kişi bu iki durumu birbirinden ayırmakta da çok zorlanmaktadır. Ancak hırlamanın şiddeti daha yüksek olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Tıslamalar Karşısında Nasıl Davranılmalıdır?

Eğer kedinin tıslamaları ve hırlamaları size karşı devam ediyorsa biraz daha sakinleşmesine ihtiyacı vardır. Bu durumda onu daha rahat bırakabilirsiniz. Eğer kapalı bir alandaysanız onu sıkıştırmak yerine kapıyı açıp ya da önündeki engeli kaldırıp serbest ve özgür olmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu şekilde kendini daha güvende hissedebilecektir. Bu durumda onun üzerine gitmek aslında kaygılı olan bir canlıyı daha da sıkıştırmak anlamına geldiğinden ötürü yanlış bir durumdur. Sakin olup onun da sakinleşmesi için zaman verin. Bazen kediler kendilerini sevdirirken tıslarlar. Aslında ilgi ve sevgiyi çok seven kedileriniz özellikle bazı dönemlerde karın bölgesine dokundurmak istemeyebilir. Ya da bazı kediler hep kucakta tutulmaktan da hiç hoşlanmayabilir. Bu durumda onları rahat bırakın ve gitmelerine de izin verin. 

Eğer tıslama iki kediyi yan yana getirdiğinizde başladı ve size karşı değilse de biraz onların yakınlaşması için zamana ihtiyaç var demektir. Birbirini tehdit gören iki canlıya karşı tanıma süreçleri gerekebilir. Eğer siz onu kucakladığınızda veya tuttuğunuzda tıslama sesi alıyorsanız tüylerini acıtıp acıtmadığınızdan emin olun Veya vücudunda bir yara olup olmadığını ona dokunup dokunmadığınızı inceleyin. 

Tıslama öncesi kedilerin bazı vücut gerginliği ve bakışlarındaki değişmeleri gözlemleyebilirsiniz. Daha gergin vücudu dik bakışları ile aslında sizlere meydan okurcasına bir ifade sergileyebilirler.

Tıslamalar uyarı, saldırı, tehdit ve oyun tıslamaları olarak ele alınıp incelenir. Tehdit tıslamasında dışarıya çıkardığınız kedinizin diğer kedi kokularını aldığı anda veya yabancı bir ortama girdiğinde o kokuları içine çektiği anda hissettiğini anlayabilirsiniz. 

Tıslayan Kediyi Tutmak Zorundayım

Bu durum özellikle yaralı olan ve veterinere götürülmesi gereken kediler için zorlayıcıdır. Tırnak ve dişlerini kullanarak kendini korumaya çalışan kedi için dikkatli olmak gerekir. Yiyecekle kendinize çekmeyi deneyip ensesinden tutabilirsiniz. Eğer bu imkana sahip değilseniz bir havlu ya da battaniye kullanarak başını kapatabilir, kucaklayabilirsiniz. Ya da onu bir battaniye ile sararak kafası dışarıda kalacak patileri içeride olacak şekilde taşıyabilirsiniz.

Kediler özel canlılardır. İlgi, sevgi ve oyunu çok sevmektedirler. Ancak bazı zamanlarda insanlar gibi onların da istemedikleri durumlar gözlenebilir. Bu adımların belirtilerini önceden fark etmek yaklaşımlarınızı daha sağlıklı ve anlamlı kılacaktır.

Safkan Yavru Kedi Türleri, Yavru Kedi fiyatları hakkında ve En Çok Merak Edilen British Shorthair Cinsi Kedilere İlişkin Ayrıntılı Bilgilere Burayı Tıklayarak Ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz